dimarts, 6 de març del 2012

ELS REGISTRES LINGÜÍSTICS


Els registres són les varietats de la llengua segons l'ús lingüístic que en fem les persones en les diferents relacions socials que establim.
El registre depén de la temàtica emprada, del grau de formalitat que requereix la conversa que establim, del propòsit o intencionalitat amb què ens comuniquem i del canal triat. Així, per exemple, si parlem de sexe, no parlaríeu igual ni utilitzaríeu les mateixes paraules en:
a) una exposició d'un treball sobre la reproducció humana en classe de biologia al fil de l'ampliació d'una unitat,
b) una carta a un amic per contar-li com ha sigut la vostra primera relació sexual
c) una conversa amb els amics al parc per comentar una pel·li eròtica que passaven pel canal de televisió.

Els registres tenen tendència a diversificar-se i permeten dir una mateixa cosa de maneres diverses, segons el tipus de públic o d’allò que es pretén comunicar. Una manera adequada de l’ús dels diferents registres demostra el domini de la llengua per part de l’usuari. Així, per exemple, d'entre els sinònims següents (prostitutaputabagassamarcolfa), quin penseu que és el mot més apropiat d'un text literari (una novel·la modernista com Josafat), d'un informe policial, d'una rima amb solfa i d'una conversa d'amics?

Per a la classificació dels registres segons el contingut, el mode, l'estil
o les varietats socials us recomanem la visita a la web de XTEC on trobareu un document en .pdf de Carla d'Urmeneta.
Però, abans de tancar l'apunt, al fil de la cançó "Per fer país insultem en català" de l'Estanislao Verdet, us volem recordar en què consisteix una de les varietats socials de la llengua, el registre vulgar, vinculat al llenguatge col.loquial però amb vulgarismes molt allunyats de la norma lingüística. S'usa en contextos no formals i entre interlocutors de baix nivell cultural.
Com podreu escoltar, els vulgarismes en aquest cas, han estat la font d'inspiració per a escriure la lletra de la cançó: